5 Cara Kekalkan Nutrien Dalam Makanan

Makanan yang berkhasiat adalah antara kunci penting untuk gaya hidup yang sihat namun makanan yang berkhasiat juga akan kehilangan nutrien jika ia tidak diuruskan dengan betul.


  • Kebanyakan nutrien dan vitamin dalam sayuran adalah pada kulit dan daunnya. Vitamin boleh larut di dalam air, jadi cuba bersihkan sayuran anda dengan menggosok dengan berus lembut dan sedikit air. Dengan cara ini, anda tida perlu mengupas kulit ubi kentang dan lobak merah, sebagai contoh, untuk mengekalkan nutriennya.
  • Potong sayuran dalam saiz besar untuk mengurangkan kuantiti vitamin yang musnah apabila ia terdedah kepada udara.
  • Apabila memasak, sentiasa tutup periuk untuk memerangkap stim dan haba supaya dapat mengurangkan waktu memasak.
  • Pilih untuk bakar daging dan ikan, berbanding menggorengnya. Teknik ini membantu mengekalkan nutrien yang ada dan memudahkan anda untuk perasakannya dengan herba dan sayuran lain.
  • Gunakan lebihan air dari masakan ke dalam sup, stew, sos ataupun jus sayuran

Comments

Popular posts from this blog

10 Lokasi Romantik di Sekitar KL

Jom Makan Lengkuas Untuk Elak Kanser & Nyanyuk